Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Máte doma tvrdú vodu? Spoznáte to ľahko

03.06.2016 Máte tvrdú vodu.png

Tvrdá voda v domácnosti je väčšinou nepríjemným problémom, a pokiaľ nám tečie doma z batérie, môže negatívne ovplyvniť životnosť niektorých našich domácich spotrebičov. Ako spoznať, že práve my máme doma tvrdú vodu?

 

Či je voda tvrdá nebo nie, záleží najmä na geologickej skladbe horniny, ktorou voda preteká, pokiaľ sa dostane do našich domácností. Obsah minerálov vo vode sa tak môže líšiť podľa konkrétnej oblasti. Pokiaľ voda pochádza z oblasti s vápenitým podložím, bude sa vyznačovať väčšou tvrdosťou, než tá pochádzajúca zo žulovej oblasti.

 

Ako spoznáme, že máme tvrdú vodu?

To, že máme doma tvrdú vodu spoznáme obvykle  tak, že pri uvedení do varu alebo vyparovania vzniká vodný kameň. Ide o rozpustenie zlúčeniny vápnika, ktoré sa usádzajú práve do podoby tohto vodného kameňa. Vodný kameň sa potom objavuje na stenách nádob, v ktorých tvrdú vodu varíme, alebo napríklad vo vnútri bojlerov. Z televíznych reklám je ešte známe usadzovanie vodného kameňa zapríčineného tvrdou vodou v bubnoch a na výhrevných telesách pračiek či sušičiek pri praní prádla.

 

Tvrdá voda má vplyv na elektrospotrebiče a na oplachovanie mydla

Pokiaľ je vašim dodávateľom vody niektorá z vodárenských spoločností a vy nečerpáte vodu z vlastnej studne, môžete nájsť informácie o tvrdosti vody na stránkach vášho dodávateľa. O mnoho jednoduchšie ale spoznáte tvrdosť vody priamo samy doma, a to podľa nasledujúcich znakov:

Znaky toho, že máme doma tvrdú vodu:

  • rýchlosť a miera zanášania výhrevného telieska v rýchlovarnej kanvici
  • biele stopy na riadoch
  • biele stopy na dreze
  • stopy vodného kamene také na batériách, sprchách a inom sanitárnom zariadení
  • zanášanie misiek pod kvetináčmi
  • pri umývaní menej pení mydlo
  • mydlo sa výrazne lepšie oplachuje
  • vyprané a bežne vysušené prádlo je tuhšie

 

Tvrdá voda môže ovplyvniť aj jedlo

Tvrdá voda môže mať niekedy vplyv i pri pripravovaní jedla alebo nápojov. Popri usadzovaní vodného kameňa v kanviciach sa pri varení aj priamo na káve, či čaji môže vytvárať povlak. Zvlášť pri príprave čierneho čaju tvrdá voda vytvára nevzhľadné škvrny, ktoré sa často i z vyprázdnených hrnčekov horšie odstraňuje. Tiež samotná voda niekdy dostáva nie úplne príjemnú chuť. Jedlo pripravené z tvrdej vody čiastočne stráca aromatické látky. Niekedy sa dokonca hovorí i o predlžovaní doby, počas ktorej sa zelenina alebo mäso v tvrdej vode uvarí do mäkka.

 

                                                                                                                               Zdroj: chytrebydleni.cz

 

<< Späť na výpis

Zadať nový príspevok